Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Imponująca serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić wolno jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.